Balavásár

Általános tudnivalók

Közigazgatási adatok

A község Maros megyében található, és hat településből áll:

  • Balavásár (Bălăușeri), községközpont
  • Egrestő (Agrișteu)
  • Fületelke (Filitelnic)
  • Kend (Chendu)
  • Szentdemeter (Dumitreni)
  • Szénaverős (Senereus)

 

Balavásár község a Kis-Küküllő folyásának középső szakaszán terül el. Fontos közlkedési központ, az E60-as nemzetközi út, a Szováta felé vezető út és a Dicsőszentmárton felé vezető út kereszteződésében található. Balavásáron áthalad a Balázsfalva-Parajd vasútvonal is.

Írásos dokumentumokban 1247-től szerepel Bala „nom vii”-ként. Balavásár neve a Bala tulajdonnévből és a vásár szóból tevődik össze, mely az itt tartott vásárokra utal.

Balavásár község hat faluból tevődik össze: Balavásár, Kend, Egrestő, Szentdemeter, Fületelke és Szénaverős.

Kend a XII. századtól szerepel az írásos dokumentumokban, több néven, mint például „Pass Nagykend”, „Kendhida”, „Pass Kyskend”.

Szentdemeterről a legrégibb adat 1436-ból van, mikor Zsigmond király Kemény Lőrincnek adományozta a települést. Szentdemeter néven 1503-tól szerepel.

Egrestő a Kis-Küküllő bal partján terül el, neve az Egres-pataka megnevezéséből ered. 1325-ben Egrusthw néven szerepelt.

Fületelke feltételezhetően szászok által alapított falu. 1342-ben Fyletelnke néven emítik és neve egy Filep nevű koronkai birtokos nevéből ered, melyinek tulajdona volt a falu.

Szénaverős a község legtávolabb eső települése, szászok alapították. 1430-ban Zenaweres, majd Szinevares és Zinaverensis néven szerepel.