Balavásár

Európa a polgárokért

Szeptember közepén megvalósult a Balavásár község önkormányzata az Európai Bizottság által finanszírozott „Európa a polgárokért” (Europe for Citizens) program keretében nyert pályázata.
A projekt célja a nemzetközi és testvértelepülési kapcsolatok építése és ápolása (Town Twinning), több nemzet és kultúra találkozása és megismerése, egymás elfogadása, tolerancia a másság és más kultúrák iránt, és ezek tiszteletben tartása volt.

A projektben Balavásár mellet a község öt külföldi testvértelepülese vett részt, Magyarországról (Fót, Aldebrő, Tápiószentmárton, Gerjen), illetve Szlovákiából: (Nemesócsa – Zemianska Olca).
Az eseménysorozat az „Euroszkeptikus vagyok, de kezelem magam’’ címet kapta és 2021. szeptember 15 – 20 között zajlott Balavásár helységben, melyet a balavásári polgármesteri hivatal szervezett öt partnerével közösen. Azzal a céllal jött létre, hogy hozzájáruljon a polgárok tudatosításához, ami az európai uniós tagok közös történelmét és értékrendjét illeti, valamint hangsúlyozva a polgárok jólétének, értékrendjének tiszteletben tartását és egy egymáshoz viszonyított barátságos magatartást, olyan jellegű témákat vitatva interkulturális párbeszédek során, mint Európa jövője, az euroszkepticizmus, illetve a kisebbségek és migránsok megbélyegzése.

A megosztott erkölcsi értekek, mint a nemzetek közötti tolerancia, egymás kölcsönös megértése és elfogadása, az Európai Unió alapelveit képezik. Ebben a kontextusban az erdélyi közösségi modell egy többévszázados román, magyar, szász és roma együttélés történelmi valósága, főleg a Küküllő menti térségben, abban a néprajzi és történelmi régióban, ahol Balavásár található, egy tökéletes lehorgonyzási pontot jelentett olyan témák megvitatására, melyek az esemény célkitűzései és prioritásai voltak.

Az eseménysorozat csúcspontja a szeptember 18-án szombaton megrendezett Balavásári Szüreti Fesztivál volt, amely minden korosztály számára színes és interaktív programokat biztosított, ugyanakkor remek helyszínként szolgált az ismerkedésre és a nemzetközi kapcsolatok továbbmélyítésére.

Mindezek mellett a Szüreti Fesztivál alkalmával megrendezett Helyi Termelők Vására tökéletes alkalmat bíztosított arra, hogy az idelátogatók megismerjék Balavásár község lakóinak egyedi tehetségét a kézműves termékekeik által. Volt itt minden: zöldségek, csemegekukorica, lilahagyma- és fokhagymakoszorúk, könyvjelzők, angyalkák, csuhévirágok és csuhéfonatba kötött üvegtárgyak sorakoztak az asztalokon, de nem hiányzott a méz, a préselt homoktövis, a különböző lekvárok, szörpök, a pálinka és a jó bor.

A projekt legfontosabb teljesítménye és kihívása is volt egyben: egy ilyen színvonalú rendezvényt megszervezni és lebonyolítani, több országból érkező vendégeket fogadni, betartva a folyamatosan változó covid előírásokat.