Balavásár

Balavásár község önkormányzata az Európai Bizottság által finanszírozott „Európa a polgárokért” (Europe for Citizens) program keretében nyert pályázatot 14.615,00 Euro értékben!

A projekt célja a testvértelepülési kapcsolatok ápolása (Town Twinning)

A projektben Balavásár mellet a község öt testvértelepülese fog résztvenni.

Magyarországról: Fót, Aldebrő, Tápiószentmárton, Gerjen.

Szlovákiából: Nemesócsa (Zemianska Olca).

Az eseménysorozat az „Euroszkeptikus vagyok, de kezelem magam„ címet kapta és 2021. szeptember 15 – 20 között zajlik a Maros megyei Balavásár helységben, melyet a balavásári polgármesteri hivatal szervez öt partnerével közösen. Azzal a céllal jön létre, hogy hozzájáruljon a polgárok tudatosításához, ami az európai uniós tagok közös történelmét és értékrendjét illeti, valamint hangsúlyozva a polgárok jólétének, értékrendjének tiszteletben tartását és egy egymáshoz viszonyított barátságos magatartást, olyan jellegű témákat vitatva interkulturális párbeszédek során, mint Európa jövője, az euroszkepticizmus, illetve a kisebbségek és migránsok megbélyegzése.

A megosztott erkölcsi értekek, mint a nemzetek közötti tolerancia, egymás kölcsönös megértése és elfogadása, az Európai Unió alapelveit képezik. Ebben a kontextusban az erdélyi közösségi modell egy többévszázados román, magyar, szász és roma együttélés történelmi valósága, főleg a Küküllő menti térségben, abban a néprajzi és történelmi régióban, ahol Balavásár található, egy tökéletes lehorgonyzási pontot jelent olyan témák megvitatására, melyek ez esemény célkitűzéseinek és prioritásainak megfelelnek.

Az eseménysorozat csúcspontja a szeptember 18-án szombaton megrendezendő Balavásári Szüreti Nap, amely minden korosztály számára színes és interaktív programot biztosít, ugyanakkor remek helyszínként szolgál az ismerkedésre és a nemzetközi kapcsolatok továbbmélyítésére!